admin

Mia Gundersen Avslører Sin Store Hemmelighet

Change & Challenges No Comment

(Dagbladet): – Det var en veldig sterk opplevelse. Plutselig fikk jeg en større forståelse rundt min egen slekt, noe som var både sårt og vondt. Likevel var det endelig flere ting som falt på plass, sier Mia Gundersen til Dagbladet.

I biografien «Jeg er Mia», som kom ut i 2008, beskriver Mia Gundersen (53) hvordan det var å vokse opp i en familie med en mor som var rusmisbruker.

mg1

– Smerte kan gå i arv

Gundersens mor, Unni Gundersen, døde av en overdose heroin, 70 år gammel.

Men selv om den kjente artisten og tv-personligheten da var åpen om sin mors avhengighet, visste hun da likevel ikke mye om hvordan moren hennes hadde det som barn.

I NRK-programmet «Hvem tror du at du er?», som går på tv i kveld, prøver hun derfor å finne svar ved å få mer informasjon om sin egen slekt.

– Jeg visste jo ingenting. Det jeg ser helt tydelig er at smerte kan gå i arv. Når ting blir lagt lokk på, så kan det være farlig. Man blir aldri et helt menneske når man bærer på løgner. Jeg ser at det er utrolig viktig å analysere seg selv, og sine egne ønsker. På den måten kan man unngå å drasse på vonde sider ved en familiearv, fortsetter hun.

Oppdager bestefarens hemmelighet

I programmet forklarer Gundersen at hverken hun eller de nålevende familiemedlemmene hennes vet mye om Gundersen morfar, Torger Rikard Birkeland Larsen.

Etterhvert kommer det fram at morfaren hadde en vanskelig barndom. Morfaren var en såkalt «løsunge», og da moren gifta seg på nytt, ble han plassert hos sine fattige besteforeldre.

Likevel fikk han plass i skolen, og fikk svært gode resultater. Men da han byttet skole i femteklasse, skjedde det noe. Etterhvert ble han sendt til øya Lindøy utenfor Stavanger for å gå på tvangsskole. Morfaren ble på skolen, som var kjent for sitt strenge regime og harde avstraffelser, i hele ett år og åtte måneder. 

– Det er grusomt. Dette går rett inn i hjertet mitt. Alt vi har vist har vært basert på småløgner, ingenting har kommet fram i vår familie. Tenk hvordan den hemmeligheten har blitt bevart, sier Mia Gundersen i programmet.

– Alt har vært basert på små løgner, fortsetter hun.

– En stor, stygg hemmelighet

Etter morfarens vanskelige barndom ble han fyrbøter på et dampskip, som regnes som å ha vært et svært hardt yrke.

– Min mor klarte å komme seg vekk, hun klarte å skaffe seg et mye bedre liv. Men mor klarte ikke få hull på den smerten som lå i barndommen hennes. Det syns jeg virker som en arv som har gått igjen fra morfar. Vi har fått hull på noe, som har vært en stor og stygg hemmelighet i vår familie, og en vond bør som vi har drassa på. Det skal vi være så glade for, sier Gundersen i programmet.

Overfor Dagbladet forklarer Gundersen at det er utrolig viktig å stå i sin egen kraft.

– Det handler om å skjønne at dette ikke dreier seg om meg og mitt liv. Takk og lov for at man nå lever i en tid hvor man er utrolig opplyst om ulike ting.

– Det var veldig sjokkerende å se at slektsforskningen også ga nye opplysninger, ikke bare om min familie, men også om en mørk side av norgeshistorien, og hva vi har gjort. Det var utrolig sterkt.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *